Den viktiga hjärnan – forskare berättar

2020-02-12

Vår hjärna innehåller miljarder nervceller som genom ett komplicerat och blixtsnabbt samspel styr och formar våra tankar, känslor, beteende och rörelser och lagrar våra minnen. Olika delar av hjärnan har olika uppgifter. En del har till exempel som huvuduppgift att styra rörelser, medan andra områden kontrollerar allt från dina känslor till hjärtats omedvetna bultande.

Mer än var tredje svensk drabbas någon gång i livet av en sjukdom, skada eller funktionsnedsättning i hjärnan. ADHD, autism, migrän, demens, MS, Parkinsson, smärta, epilepsi, ångest, stroke och alzheimers sjukdom är bara några exempel. Alla kan drabbas. Det är inte bara äldre som drabbas av exempelvis stroke  eller demenssjukdomar. Var tionde barn som föds i Sverige får någon form av hjärndiagnos, som autism, dyslexi eller ADHD och andelen ungdomar som lider av psykiska besvär och depression har tredubblats de senaste tjugo åren. Hjärnrelaterad ohälsa är ofta förknippad med stort lidande för både drabbade och anhöriga. Forskningen kan bidra till ökad kunskap och bättre behandlingar.

Vid Uppsala universitet pågår en omfattande och bred forskning om hjärnan. Här berättar tre forskare om sin pågående forskning och vi ger också några exempel från den senaste nyhetsrapporteringen. Klicka här för att se filmklippen där Janet Cunningham, Joachim Burman och Klas Kullander berättar om sin forskning.