Pandemi

Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri har här samlat information om psykosociala aspekter av spridningen av coronavirus. Informationen kan komma att uppdateras eller ändras framöver.

Vi bistår även medier och organisationer med ytterligare information. Här är några exempel:

Moralisk stress

Sveriges Radio, Kropp och själ, P1s hälsojournalistiska program: Intervju med Filip Arnberg, psykolog och programdirektör för KcKP. (1 september 2020)

Hur påverkas vi av att arbeta hemma?

P4 Uppland, Sveriges radio, Förmiddag med Petra Blomqvist: Intervju med psykolog Kerstin Bergh Johannesson om hur vi påverkas av att arbeta hemma under Corona pandemin. (14 maj 2020)

Beredd på katastrofer

Forskarpodden avsnitt 49, Uppsala universitet med Filip Arnberg om katastrofpsykiatri och coronapandemin, ”Beredd på katastrofer”. Forskarpodden finns på olika poddläsare som Itunes, Podbean och Spotify. (8 maj 2020)

Relationer under yttre press

Godmorgon världen, Sveriges radio: När man ställs inför situationer som är okända eller påverkar en starkt så kan man få se reaktioner från till exempel sin partner som man tidigare inte kände till. Vad beror det på och vad kan det få för konsekvenser? Hör en kvinna som ser detta hända nu och hör Filip Arnberg som är psykolog på Akademiska sjukhuset i Uppsala. (2 april 2020)

Psykologen svarar på tittarnas Corona-oro

TV4, program Efter 5: Många är oroliga över coronavirusets framfart, ekonomin och framtiden. Psykolog Filip Arnberg ger råd hur man ska tackla oron och svarar på tittarnas frågor. (27 mars 2020)

Moralisk stress kan drabba vårdpersonal i covid-19-krisen

Under rådande situation med allt fler covid-19-smittade och en allt mer belastad sjukvård kan personalen hamna i svåra situationer och val. Forskare vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet har i tidskriften Prehospital and Disaster Medicine nyligen publicerat en sammanställning av kunskapsläget om begreppet moralisk stress, dess risk- och skyddsfaktorer samt troliga följder. De ger också förslag på hur de negativa effekterna kan minskas. Klicka här för att läsa hela publikationen (27 mars 2020)

Förmiddag med P4 Uppland

Filip Arnberg, psykolog och programdirektör vid KcKP gästar Mattias Persson i Förmiddag med P4 Uppland (27 mars 2020)

"Psykologerna: Så motverkar du ensamhet och tristess"

SVT Nyheter Uppsala: Uppsalapsykologerna Johan Waara och Kerstin Bergh Johannesson förklarar varför vi hamstrar – och vad vi kan göra för att inte bli isolerade i coronatider. (23 mars 2020)

"Så tar du dig igenom coronakrisen"

Vetenskapspodden, Sveriges radio P1; Prata med varandra, dela de goda exemplen och gå ut på promenader. Vi tar hjälp av katastrofpsykolog Filip Arnberg för att förstå hur vi beter oss och hur vi borde bete oss. (21 mars 2020)

"Därför drar vi oss undan andra vid smittspridning"

Intervju i Vetenskapsradion, SverigesIn radio, med Filip Arnberg, psykolog och programdirektör vid KcKP (20 mars 2020)

"Så hanterar du din oro - expertens bästa tips"

Så hanterar du din oro – expertens bästa tips (TT, olika medier)
När samhället kastas in i kris tar känslorna lätt över. Det är naturligt att bli orolig, men hur gör man för att inte fastna i en ond cirkel? (16 mars 2020)

”De flesta agerar rationellt i en hotsituation”

Vid stora hot som utsätter många för fara är begäret efter information stort, nästan omättligt. Men för de som lider av oro och psykisk ohälsa kan det vara viktigt att ta en paus från det ständiga nyhetsflödet om coronaviruset, enligt Filip Arnberg, programdirektör vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri i Uppsala.
Klicka här för att läsa hela artikeln Uppsala universitet, 11 mars 2020