Neuroscience award for better teaching 2018

The Neuroscience teaching award for better teaching 2018 is now open for nominations. 

The Dept of Neuroscience bestows a pedagogical prize and award for distinguished and inspiring teaching within the Dept. of Neuroscience's undergraduate and postgraduate education. A prize of 10,000 Swedish crowns is awarded out at the Neuroscience Day every year. Click here to read more and nominate your nominee.

Recent theses

Ann Essner, Physioterapy, 16 February 2018, at 10 am
Marina Senek, Neurology, 20 April 2018, at 9 am
Sami Abu Hamdeh, Neurosurgery, 21 April 2018, at 9 am
Elisabeth Westerberg, Clinical Neurophysiology, 27 April 2018, at 9 am

Do you want to research at the Department of Neuroscience?

Our groups of researcher are continuously loooking for new collaborative partners, post-doctoral fellows, Ph.D. students and project students. We are able to offer a range of different projects that can be tailored to your interests. Read more about our groups of researchers and contact our group leaders.

Read more about our recruitment here.

 

Krishantering och krisstöd

Information att läsa om krishantering:

Tips till drabbade - bemästring av allvarliga händelser

Modernt krisstöd

Krisstöd vid allvarlig händelse

Klicka här för att hitta mer information eller kontakta oss gärna på Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri, KcKP.

Publications

Read about the Dept. of Neuroscience latest publications

Promenera med Bissen för hjärnforskningen

2016-10-07

Mitt i karriären som elitbandyspelare drabbades han av en stroke, och fick av läkare på Akademiska sjukhuset tio procents chans att överleva. Men Mathias ”Bissen” Larsson överlevde och startade ”Bissen Brainwalks” för att samla pengar till hjärnforskningen. Den 19 november är det Uppsalabornas tur att promenera.

Det var 2010 som Mathias Larssons liv tog en hastig vändning. Efter en längre tids vård kunde han lämna Akademiska sjukhuset. Han kände att han ville ge något tillbaka, och med hjälp av sin hustru bjöd han in nära och kära att göra en vandring tillsammans med honom och samtidigt skänka en slant till den hjärnforskning som räddat hans liv. Ett års stenhård rehabilitering inleddes, och sen kom dagen.

– Jag hoppades ju att vi skulle bli några stycken, men när jag kom till starten väntade över tusen personer på att göra mig sällskap, säger Mathias Bissen Larsson.

Sedan dess har intresset fortsatt växa, promenader har arrangerats på flera håll i landet och 2014 fick de ett eget 90-konto. Förra året delades nära en miljon kronor ut oavkortat till forskningsprojekt. Den 19 november kommer Sirius bandy tillsammans med Uppsala universitet att arrangera evenemanget. Syftet är både att sprida information om hjärnan och dess sjukdomar, och att stödja hjärnforskningen.

– Bandy är både idrott och gemenskap och för oss står Bissen Brainwalk för mycket av det vi tror på: Gemenskap, tro på utveckling och ett gott och hälsosamt liv. Därför stödjer vi projektet och manar alla i vår gemenskap att delta, säger Erik Weiman, ordförande i IK Sirius Bandy.

– Alla som engagerar sig i Bissen Brainwalks promenad gör en fantastisk insats för den forskning som ökar kunskapen om hjärnan och dess sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar, säger Anders Malmberg, prorektor vid Uppsala universitet, som själv räknar med att delta.

Promenaden äger rum i samband med Sirius match på Studenternas den 19 november. Hjärnforskare från Uppsala universitet kommer att finnas på plats för att berätta om sin forskning och svara på frågor.

– Att äntligen få leda en Bissen Brainwalk genom Uppsala! Det har hela tiden varit min vision, och i november är det dags. Det kommer helt säkert att bli ett känslosamt ögonblick, och framför allt oerhört stort, säger Mathias Bissen Larsson.