Recent theses

Kenney Roodakker, Neurology, 30 November 2018, at 1 pm

Cathrine Axfors, Psychiatry, 14 December 2018 at 1 pm

Do you want to research at the Department of Neuroscience?

Our groups of researcher are continuously loooking for new collaborative partners, post-doctoral fellows, Ph.D. students and project students. We are able to offer a range of different projects that can be tailored to your interests. Read more about our groups of researchers and contact our group leaders.

Read more about our recruitment here.

 

Krishantering och krisstöd

Information att läsa om krishantering:

Tips till drabbade - bemästring av allvarliga händelser

Modernt krisstöd

Krisstöd vid allvarlig händelse

Klicka här för att hitta mer information eller kontakta oss gärna på Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri, KcKP.

Publications

Read about the Dept. of Neuroscience latest publications

Dan Larhammar är Årets Farmaceut 2016

2016-09-27

Dan Larhammar, professor i farmakologi vid Inst för neurovetenskap har blivit utsedd till Årets Farmaceut 2016 av Sveriges Farmaceuter. Dan får utmärkelsen för sitt stora engagemang för evidensbaserad medicin och för den farmaceutiska professionen.

Den 25 september varje år firas den Internationella farmaceutdagen, och i samband med detta tillkännager Sveriges Farmaceuter vem som blir Årets Farmaceut. Priset instiftades 1983 och tilldelas varje år en ”farmaceut i Sverige som genom sina insatser inom den praktiska farmacin bidragit till att förstärka, utveckla eller befästa farmacins roll i samhället”.

Utmärkelsen går i år till Dan Larhammar, apotekare och professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet. Han får utmärkelsen för sitt stora engagemang för evidensbaserad medicin och för den farmaceutiska professionen.

I sin forskning bedriver han bland annat funktionella studier av neuropeptider och peptidhormoner. Hans forskargrupp var på 1990-talet först med att klona receptorer för signalsubstansen neuropeptid Y (NPY), som bland annat är associerad med fetma, minne och inlärning.

Dan Larhammar har i samhällsdebatten utmärkt sig som en hängiven förespråkare för vetenskaplig evidens och kritiker av pseudovetenskap. Han var ordförande i föreningen Vetenskap och Folkbildning 1998-2004 och har tidigare bland annat fått Humanisternas Hedenius-pris.

Han är också ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin och är för närvarande aktiv i akademins arbetsgrupp med inriktning på oredlighet inom forskning.

– Det är mycket hedrande att bli utsedd till Årets Farmaceut. Jag blev aningen överraskad eftersom jag inte är verksam inom den strikt farmaceutiska världen. Men att vara apotekare är något som öppnat många dörrar genom åren, och jag har i många sammanhang framhävt vikten av farmaceutisk expertis, säger Dan Larhammar till Svensk Farmaci.

Den fullständiga motiveringen lyder:

”Utmärkelsen Årets Farmaceut tilldelas Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet, för hans stora engagemang för Evidence Based Medicine (EBM) och för den farmaceutiska professionen. Som apotekare är Dan Larhammar en förebild som en argumenterande läkemedelsexpert, alltid med en gedigen vetenskaplig ansats och har bland annat med framgångsrik målmedvetenhet varit en röst i debatten om antroposofiska läkemedel. Dan Larhammar har forskat inom receptorfarmakologi sedan början av 1990-talet och är ämnesföreträdare och examinator i ämnet farmakologi på läkarprogrammet och biomedicinprogrammet. Han är engagerad i föreningen Vetenskap och Folkbildning, VoF, som har till uppgift att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat”.

På tisdagen den 4 oktober håller Dan Larhammar den sedvanliga Årets Farmaceut-föreläsningen, som är öppen för alla medlemmar i Sveriges Farmaceuter. Klicka här för att läsa mer information om tid och plats samt läsa hela artikel på Sveriges Farmaceuters hemsida.