Se samtliga publikationer

"Hälsoråd" som kan få farliga konsekvenser

"Hälsoråd" som kan få farliga konsekvenser

[Krönika publicerad i Bergslagsposten 010421]

Härom veckan deltog jag i ett seminarium om new age och nyandlighet. En av föreläsarna var en entusiastisk dam som driver ett hälsoinstitut och som talade om "Personlig utveckling mot inre harmoni och frid".

Hennes budskap var att man för att uppnå hälsa och frid skall motionera och äta rätt. Dessutom ska man våga satsa på sig själv. Detta är naturligtvis välbekant för alla och envar, men det intressanta var de orsaker som enligt henne finns till att många av oss inte mår så bra som vi borde göra. Skälet är att vi äter fel kost.

Men vi blir inte tjocka för att vi stoppar i oss för mycket energi i förhållande till vad vi förbränner i våra stillasittande liv. Nej, orsakerna är enligt hälsodamen att vi inte äter "levande" föda och att vi äter socker som är raffinerat. Sådant socker ansåg hon till och med är beroendeframkallande.

Och nu hade hon kommit upp i varv ordentligt. Hon berättade att:

• Levande föda gör att vi kan ta upp de enzymer vi behöver! (I själva verket bryts födans alla enzymer ned i magtarmkanalen - kroppen tillverkar nya utifrån födans näringsämnen.)

• Vitt socker är ett gift som orsakar diabetes! (Men egentligen spelar det ingen roll om sockret är vitt och raffinerat, dvs ren sackaros. Det viktiga är hur mycket energi vi äter totalt från kolhydrater, fett, alkohol och protein i förhållande till vad vi förbränner.) En diabetiker i auditoriet lyckades avbryta för att förklara att ungdomsdiabetes har helt andra orsaker än kostrelaterade.

• Insulin frisätts från binjurarna. (Insulin kommer förstås från bukspottkörteln.)

• Kroppens syra-bas-balans rubbas av mat och i synnerhet coca cola! (Maten påverkar inte syra-bas-balansen hos friska personer. Sjukdomar i lungor och njurar gör det.)

Och så vidare, och så vidare…

En läkemedelsexpert i publiken fick snabbt nog av alla faktafel och smög diskret ut. En näringsexpert viftade ivrigt för att få korrigera felen men suckade till slut uppgivet. Själv hoppades jag få komma till tals i den efterföljande paneldebatten.

Plötsligt tyckte hälsodamen att vi såg alltför ointresserade ut. Hon kommenderade upp oss i stående ställning och fick oss att flås-andas så vi blev yra i huvudena. Under förespegling att detta berodde på mer syre hade hon i själva verket helt ovetandes åstadkommit en större rubbning i syra-bas-balansen än kosten kan förorsaka.

Äntligen skulle paneldebatten börja. Nu skulle jag få svar på mina frågor och kunna rätta till alla fel.

Men i stället skämde jag ut mig totalt. Jag hade fräckheten att fråga hälsodamen om hon verkligen trodde på allt hon berättat för auditoriet eller om hon pratade bara för att tjäna pengar. Hälsodamen sade harmset att hon inte svarade på sådana insinuationer (hur nu min synnerligen konkreta fråga kunde betraktas som en insinuation). En av åhörarna skällde ut mig för att jag var så oförskämd.

Har då alla felaktigheter någon betydelse i sammanhanget? Varför haka upp sig på sådant som verkar vara detaljer?

Det finns två viktiga skäl att granska sanningshalten. Det ena är att denna grovt felaktiga information faktiskt kan få farliga konsekvenser om sjuka människor, exempelvis diabetiker, luras att tro på alla påhittade påståenden. Människor kan komma att strunta i åtgärder som verkligen ökar hälsa och välbefinnande, till exempel minskat energiintag och ökad motion, i tron att alla problem beror på raffinerat socker.

Det andra skälet grundas på frågan varför all denna felaktiga information överhuvud taget framförs. Anledningen är naturligtvis att ge intryck av trovärdighet och skapa förtroende. Samtidigt döljer den pseudovetenskapliga ordsvadan att det faktiska innehållet är oerhört tunt. Vetenskapliga termer om än helt irrelevanta eller felaktigt använda imponerar på den som känner igen enstaka ord men som inte är insatt i detaljerna. Och den som på detta sätt förförs av vackra ord är en potentiell kund. New age liksom mycket av alternativmedicinen styrs helt av marknadens lagar om tillgång och efterfrågan. Kvalitetskontroll är ett okänt begrepp. Personliga vittnesbörd från person till person är allt som behövs för att hålla kommersen igång.

Genom min fråga rakt på sak kom många i auditoriet att ta hälsodamens parti. Jag får skylla mig själv. I Sverige är det nämligen ohövligt att ställa kritiska frågor. Däremot anses det uppenbarligen inte ohövligt att lura i lyssnaren befängda och hälsofarliga påståenden. Pseudovetenskapligt flum firar triumfer - inte minst ekonomiska - på vanliga människors bekostnad, vanliga människor som är för artiga för att fråga hur och varför.

Kanske är det av dessa skäl som personer med högre utbildning är mer positivt inställda till alternativmedicin och New Age än lågutbildade - de högutbildade tror sig förstå det pseudovetenskapliga fikonspråket, de låter sig förföras och luras av det. Och de har dessutom i allmänhet mer pengar att spendera.

Kontakt

Dan Larhammar

Gruppledare:

Prof. Dan Larhammar

e-mail: dan.larhammar@neuro.uu.se

Aktuella tjänster

För tillfället finns inga lediga tjänster.