Pernilla Åsenlöf får anslag från AFA Försäkring

2016-11-03

AFA Försäkring har glädjande beviljat sammanlagt 21 136 000 kronor till fem nya forskningsprojekt inom arbetsmiljö och hälsa. Anslagen ges bland annat till Pernilla Åsenlöf, prof i fysioterapi vid Inst för neurovetenskap för forskning i fysioterapi som stöd för återgång i arbete vid långvarig smärta.

Arbetsinriktad fysioterapi som komplement till långvarig opioidbehandling vid kronisk smärta: effekter på arbetsåtergång

Behandling med opioider som morfin och kodein är vanligt vid långvarig smärta. Medlen är beroendeframkallande och medför risk för biverkningar i form av missbruk, överdosering och förtida död.

Pernilla Åsenlöf, vid Uppsala universitet, tilldelas 5 521 000 kronor för att studera återgången i arbete för personer med långvarig smärta och opioidbehandling efter arbetsinriktad fysisk träning och beteendestöd i kombination med insatser på arbetsplatsen.

Studien beräknas pågå till 2019 och kunskaperna från projektet ska ligga till grund för en ny modell för arbetsinriktad rehabilitering vid långvarig smärta.

Pernilla Åsenlöf, Uppsala universitet, tel: 018-471 47 68, 070–456 28 31, e-post: pernilla.asenlof@neuro.uu.se

Klicka här för att läsa hela artikeln på Afas hemsida.