Midjemått och hjärnvolym hänger ihop, DN.se

2012-02-10

En specifik del av hjärnan som påverkar vår matlust är mindre hos feta personer. Det visar ny forskning från Uppsala universitet.

Dåliga matvanor under en längre period kan försvaga hjärnfunktionen som hjälper oss att kontrollera vår matlust, konstaterar forskarna i studien, som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften The International Journal of Obesity.

Tidigare studier har visat att överdriven reglering av matlusten hos personer med anorexi är kopplad till en större hjärnvolym i en särskild del av hjärnan. I den nya studien har forskarna under fem år med hjälp av magnetskanning (MRI) studerat hjärnan hos nära 300 äldre män och kvinnor. De som var feta uppvisade en minskning av den frontala hjärnvolymen och brister i en av hjärnans funktioner som hjälper oss att kontrollera matlusten.

Annons:

– Även om vi i vår forskning inte kan säga om fetma orsakar eller är en konsekvens av minskad hjärnvolym rekommenderar vi att du tänker på vad du äter, eftersom inte bara midjemåttet påverkas utan även din hjärnvolym, säger Samantha Brooks, forskare vid institutionen för neurovetenskap.

Astrid Johansson

Astrid.Johansson@dn.se