Aktuella avhandlingar

Kateryna Shebanits, farmakologi, 18 sep 2018, kl 9.15

Carl Johan Molin, klinisk neurofysiologi, 21 sep 2018, kl 13.00

Hao Cao, Funktionell farmakologi, 21 sep 2018, kl 13.00

Vill du forska hos oss?

Våra forskargrupper söker kontinuerligt efter samarbetspartners, post doktorer, doktorander samt examensarbetare. När det gäller examensarbetare har vi flera olika projekt som kan skräddarsys till Dina intressen. Läs mer om våra forskargrupper och kontakta berörd forskargruppsledare.

Läs mer om vår rekrytering här.

Krishantering och krisstöd

Information att läsa om krishantering:

Tips till drabbade - bemästring av allvarliga händelser

Modernt krisstöd

Krisstöd vid allvarlig händelse

Klicka här för att hitta mer information eller kontakta oss gärna på Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri, KcKP.

Publikationer

Läs om institutionens senaste publikationer

Dan Larhammar är Årets Farmaceut 2016

2016-09-27

Dan Larhammar, professor i farmakologi vid Inst för neurovetenskap har blivit utsedd till Årets Farmaceut 2016 av Sveriges Farmaceuter. Dan får utmärkelsen för sitt stora engagemang för evidensbaserad medicin och för den farmaceutiska professionen.

Den 25 september varje år firas den Internationella farmaceutdagen, och i samband med detta tillkännager Sveriges Farmaceuter vem som blir Årets Farmaceut. Priset instiftades 1983 och tilldelas varje år en ”farmaceut i Sverige som genom sina insatser inom den praktiska farmacin bidragit till att förstärka, utveckla eller befästa farmacins roll i samhället”.

Utmärkelsen går i år till Dan Larhammar, apotekare och professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet. Han får utmärkelsen för sitt stora engagemang för evidensbaserad medicin och för den farmaceutiska professionen.

I sin forskning bedriver han bland annat funktionella studier av neuropeptider och peptidhormoner. Hans forskargrupp var på 1990-talet först med att klona receptorer för signalsubstansen neuropeptid Y (NPY), som bland annat är associerad med fetma, minne och inlärning.

Dan Larhammar har i samhällsdebatten utmärkt sig som en hängiven förespråkare för vetenskaplig evidens och kritiker av pseudovetenskap. Han var ordförande i föreningen Vetenskap och Folkbildning 1998-2004 och har tidigare bland annat fått Humanisternas Hedenius-pris.

Han är också ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin och är för närvarande aktiv i akademins arbetsgrupp med inriktning på oredlighet inom forskning.

– Det är mycket hedrande att bli utsedd till Årets Farmaceut. Jag blev aningen överraskad eftersom jag inte är verksam inom den strikt farmaceutiska världen. Men att vara apotekare är något som öppnat många dörrar genom åren, och jag har i många sammanhang framhävt vikten av farmaceutisk expertis, säger Dan Larhammar till Svensk Farmaci.

Den fullständiga motiveringen lyder:

”Utmärkelsen Årets Farmaceut tilldelas Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet, för hans stora engagemang för Evidence Based Medicine (EBM) och för den farmaceutiska professionen. Som apotekare är Dan Larhammar en förebild som en argumenterande läkemedelsexpert, alltid med en gedigen vetenskaplig ansats och har bland annat med framgångsrik målmedvetenhet varit en röst i debatten om antroposofiska läkemedel. Dan Larhammar har forskat inom receptorfarmakologi sedan början av 1990-talet och är ämnesföreträdare och examinator i ämnet farmakologi på läkarprogrammet och biomedicinprogrammet. Han är engagerad i föreningen Vetenskap och Folkbildning, VoF, som har till uppgift att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat”.

På tisdagen den 4 oktober håller Dan Larhammar den sedvanliga Årets Farmaceut-föreläsningen, som är öppen för alla medlemmar i Sveriges Farmaceuter. Klicka här för att läsa mer information om tid och plats samt läsa hela artikel på Sveriges Farmaceuters hemsida.